Stadshuset, Sveriges største kunstneriske projekt i 1900-tallet, blev indviet i 1923. Ragnar Östberg (1866-1945), den svenske nationalromantiks ledende arkitkt, var her påvirket af såvel nordisk teglstensgotik som norditaliens bygningskunst. Flere af Sveriges førende konstnere bidrog til de rigt udsmykkede interiører. Med sine 250 kontorer er den smukke bygning sæde for hovedstadens styrelse og forvaltning, men også et symbol for Stockholm.

 

 

 

Denne meget specielle "Dalarhäst" Står ved indgangen til Stadshuset. Den blev skænket Stockholm, ved 750 års jubilæum.

 

 

 

 

Udsigten fra terrassen mod Ridderholmen

 

 

 

Borggården

 

Den blå hal

 

Denne imponerende festsal, som er 1526 m2, er opført i mørk tegl. Salens navn kommer af at væggene oprindeligt var planlagt at skulle pudses og males blå. Det er her i hallen, de årlige Nobelfester finder sted, når Nobelprisen uddeles.

 

Det kræver sin mand, at skulle balancere med stor fade med mad ned ad disse trapper, som tjenerne gør til Nobelmiddagen. Tro mig, det føles meget langt og stejlt, også uden fade.

 

 

 

 

 

 

 

Malerprinsen, Prins Eugen 

 

 

Prinsens galleri.

 

prydes af et stort al fresco-maleri, udført af Prins Eugen, som skænkede den til Stadshuset

 

 

Et fantastisk syn

 

 

Den bysantinsk inspirerede vægudsmykning af Einer Forseth består af ca. 19 mill. stykker mosaik  i 23,5 karats bladguld. Motivet på endevæggen, mod nord, forestiller "Mälardrottningen"

 

 

 

 

 

Der er 365 trin op i Tårnet, men en elevator ca. halvvejen hjælper meget, så trods trætte ben gik jeg de ca. 175 trin op for at fotografere udsigten. Turen gik af sådanne smalle gange, rundt og rundt og rundt. Men, tro mig, det var det hele værd - en fantastisk udsigt over hele Stockholm.

 

 

 

 

Riddarholmen

 

 

Kungsholmen

 

 

 

 

 

Stadshuset, set fra Söders strand

 

 

   
  © Judith Elm Ulmus, 2003