finder man nede til venstre i parken, en hyggelig spadseretur på 10-15 min. I 1700-tallet var det meget moderne med "kineserier" og den daværende konge, Adolf Fredrik, forærede sin dronning, Lovisa Ulrika, det lille træ-lystslot i fødselsdagsgave i 1760, så hun og hendes hofdamer havde et sted at tage på udflugt til.

 

Ud over selve slottet er der 2 små sidepaviljoner, hvor den til højre, set fra slottet, rummer et komplet værksted til træsløjd, som kongen dyrkede flittigt. Til venstre ligger Confidencen, som er en spisesal, hvor bordet og anrettermøblerne kan hejses ned i kælderen og dækkes der, og så hejses op til herskabet. Så var man fri for de tjenende ånder, deraf navnet confidencen = fortrolighed.
Indgangen til traktørstedet, som er anbragt under Confidencen

Gangen mellem Confidencen og køkkenet

  Køkkenet var anbragt i et lille stenhus under tilkørselsbakken  af hensyn til brandfaren og der er der i dag et traktørsted, hvor man spiser "vafflor med hallonsylt och vispgrädde", altså vafler med hindbærsyltetøj og flødeskum. Det er en himmerigs mundfuld, og, hvis man vil gøre det rigtigt autentisk, drikker man hindbærlimonade til, desværre var man sidste gang, jeg var der, gået over til Coca-cola !!

 

Her nyder man sin vaffel, hvis det regner

 

På vejen ned til Kina Slott kommer man forbi en meget speciel bygning, et kobbertelt, som nu rummer et lille museum. Det blev bygget af Gustaf III og dækkede såmænd over en staldbygning
. Hjemturen fra Drottningholm kan jeg varmt anbefale, at man sejler med en af de gamle kulfyrede dampskibe retur til byen, en hyggelig og smuk tur på Mälaren, der varer ca. 1½ time. Man kan spise middag ombord.
 
© Judith Elm Ulmus, 2003