1700-tallet lever i Gamla Stan!

Hvor man end går, ad hvilken som helst gyde, så kan man føle sig hensat til Bellmans og Gustaf III's tid. Tiden har på forunderlig vis stået stille her i gyderne.

 

Hele Gamla Stan er fredet - ikke kun nogle af husene, men hele bydelen, og i dag er det mondænt at bo her, selvom det i virkeligheden ikke kan være særligt rart. Sollyset når sjældent ind ad de små vinduer og det må også være hundedyrt at varme op. Alligevel, synes jeg,  må det også være vidunderligt. Om dagen er der masser af liv, mange sjove små butikker, masser af små spændende spisesteder, og smukke, gamle, meget forskellige -og dog ensartede- huse, og om aftenen er der stille og utroligt fredeligt.

 

En forårsaften gik jeg alene hjem fra Operan til mit hotel gennem hele Gamla Stan, som lå badet i månelys, og jeg har aldrig i min hjemby, København, følt mig så tryg på gaden ved midnatstid, som den aften.

 

I Gamla Stan er bilkørsel forbudt i de allerfleste gader.  Flot, må man sige, i en by som Stockholm, hvor man ellers med hård hånd har revet hele kvarterer ned for at bygge store parkeringshuse og brede gader til bilerne - disse hellige køer.

 

 

 

Gamla Stan med Skeppsbron's facader i vinterdragt

Man må ikke snyde sig selv for en slentretur gennem GAMLA STAN,  hvor man rigtigt kan høre historiens vingesus.

Engang var denne bydel det rene slum, men i dag er det meget mondænt at bo i Gamla Stan. Der er mange små butikker og "värdshus". Disse må ikke sammenlignes med vore værtshuse. I Sverige er det betegnelsen for et spisested, og dem er der mange af. De fleste ser ikke ud af ret meget udefra, men ofte er der meget hyggelige og smukke lokaler nede i kælderhvælvingerne.
Et af de mest kendte er GYLLENE FREDEN, som samtidig er en af Stockholms ældste "kroger", hvor mange kendte kunstnere har haft deres stamborde, f.eks. Bellman, Evert Taube, Cornelis Wreesvijk o.m.a.  "Freden" var på et tidspunkt i fare for at lukke, da stedet trængte voldsomt til at blive restaureret, og man manglede penge. En af stamgæsterne, maleren Anders Zorn, købte derfor stedet og skænkede det til Det Svenske Akademi, som driver stedet den dag i dag. Da Zorn døde, viste det sig, at han havde testamenteret en stor sum penge til "Freden", således at den kunne køres videre.  

Nede i solen ligger "Gyllene Freden"

 

"Bellman" foran Gyllene Freden

 

 

 

 

 

Kælderhvælvinger under Gyllene Freden

 

           

Jeg vil anbefale, at man sætter rigelig tid af til Gamla Stan. Det er meget svært ikke at blive meget fascineret af de smalle gader (gränder) med mange buer ind til andre gader eller gårde, morsomme porte og sjove vinkler.

 

 Lyset i de smalle gader er meget specielt. Solen kan have svært ved at komme ned mellem husene, men alligevel er der smukke træer lige midt i det hele.  

         

 

En lille café på Gåstorget, dannet mellem 2 gyder, Gåsgränd og Överskärargränd

 

 

 

Prästgatan

 

 

Børsen på Stortorget blev bygget af Gustaf III, rummer idag Det svenska Akademi og Nobelmuseet.

Und også jer selv et tiltrængt hvil på en bænk ved brønden på Stortorget og nyd en af de mange musikanter, der spiller der i sommer-månederne. Nogle af dem er meget dygtige. 

 

Ved den gamle brønd på Stortorget er der iøvrigt det kuriosum, at den springer med øl (!!) på Bellmansdagen.

Det var forresten på Stortorget, at Kristian II (af svenskerne kaldet Kristian Tyrann!) iværksatte "det Stockholmske Blodbad" i november 1520. Vel ikke en handling vi danskere ligefrem kan være stolte af.

 

På et par af husene, kan man den stadigvæk se kanonkugler, der sidder fast i muren.  

 

Går man ind ad denne port, finder man en trappe-gade, "Morten Trotzig Gränd", som er Stockholms smalleste gade - 90 cm.

 

"Morten Trotzig Gränd" set oppe fra Prästgatan (maleren Carl Larsson blev født her i gaden.)

Dette er verdens ældste centralbank,  Rikets Ständers bank,  som ligger på Järntorget. Banken blev grundlagt i 1668 og huset indviet i 1680

 

 

Med tiden blev Södra Bankohuset for småt, så man byggede et hus mere, Norra Bankohuset, til at rumme Riksbanken.

Imellem de to bankhuse byggede man så denne praktiske gangbro.