Skansen er en kombination af flere ting. Der er et frilandsmuseum, som vi kender det fra Sorgenfri i Danmark, med gårde og landsbymiljøer. Men der er også et typisk svensk bymiljø med en "hovedgade" med røde huse i flere etager, med små fungerende værksteder og forretninger. Der er bl.a. et glaspusteri, en bager (med pragtfuldt nybagt brød!), et bogtrykkeri, forskellige butikker og et apotek.
Overalt må man gå ind i gårdene, hvor der hænger vasketøj på tørresnoren, og det er selvfølgelig gammeldags tøj. Alle personer går i gamle klæder, og da jeg var der, sad husets tjenestepige ude i gården og spillede harmonika.
Hvis man er rigtig heldig, kan man opleve optræden i et af borgerhusene. f.eks. en lille soiré med "selveste Bellman", som jeg oplevede det, da jeg engang var på Skansen på Bellmansdagen.
 
Der er også en større gård fra Dalarna, hvor man kan få et fint indtryk af gamle dages bondeliv.

 

Her f.eks. en spinderske

 

Foruden det levende museums-miljø er der en zoologisk have, hvis man da kan kalde det sådan. Det er store åbne indhegninger, hvor man har samlet Nordens dyr. Der er elge, bjørne, losser, ulve og jærve, men også alminelige husdyr fra bondelandet. Der er også en afdeling med mere eksotiske dyr, som f.eks. aber, samt et aquarium.
 
På Skansen afholdes de -også i Danmark- meget populære alsangsaftener, med en times direkte tv-transmission tirsdags aftener hver sommer og ledet af Lasse Berghagen, som er gået hen og blevet kult efter 9 somre (2002).